Is dives vocatur, qui sua sorte contentus est.
Bogat je tisti, ki je zadovoljen s svojo usodo.
Latinski pregovor
Vstop v:

Zodiak
Horoskop Znamenja   Zodiak   
Zódiak ali živálski króg (latinsko zōdiacus, starogrško ζωδιακός κύκλος: zōdiakós kúklos - živalski krog, izpeljano iz ζώδιον: zōdion, kar je pomanjševalnica od ζῶον: zōon - žival) je namišljen pas na nebu, ki se razširja približno 8° na obe strani Sončeve navidezne poti (ekliptike), in vsebuje navidezne poti Lune in planetov Merkurja, Venere, Marsa, Jupitra, Saturna, Urana ter Neptuna.
Izrednost Plutonove tirnice je tako velika, da se njegova navidezna pot ne nahaja vzdolž ekliptike kakor pri drugih planetih. Tudi veliko znanstvenikov ne verjame, da je majhen Pluton v resnici pravi planet, še posebej od odkritja drugih čezneptunskih teles.

V astronomiji živalski krog predstavlja zodiakalna ozvezdja, v astrologiji pa niz znamenj. Gre za 12 znamenj, čeprav je eno astronomsko ozvezdje izključeno. Gre za ozvezdje Kačenosca (latinska in mednarodna okrajšava je Oph.).
Zahodna astrologija pozna svoj živalski krog, vedska in kitajska astrologija pa svojega.
Niz 12 znamenj po vrstnem redu poteka takole:
1.Oven, 2.Bik, 3.Dvojčka, 4.Rak, 5.Lev, 6.Devica, 7.Tehtnica (izjema, ni živo bitje), 8.Škorpijon, 9.Strelec, 10.Kozorog, 11.Vodnar, 12.Ribi
 


2020 Zavod Fortuna Vita ©     design and developed: 2009 Aurora et Thor, d.o.o.
Astrologija, zodiak, horoskop

Keywords: ključne besede:

astrologija, zodiak, horoskop